Hacker Snapchat-accounts aangehouden in Vlaardingen

Normal aangepastpolitieauto

Noord-Holland - Woensdag 27 mei hebben rechercheurs van het Cybercrimeteam in Noord-Holland onder leiding van de officier van justitie een 18-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden op verdenking van phishing, het hacken van Snapchat-accounts en sextortion, een vorm van afpersing. De verdachte is woensdag ingesloten voor verder onderzoek en wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Onderzoek na meerdere aangiften

Sinds 20 april dit jaar werd het Cybercrimeteam van Noord-Holland geconfronteerd met een toenemend aantal aangiften van veelal jonge slachtoffers wiens Snapchat-account was gehackt. De rechercheurs startten een onderzoek. De aangevers bleken na het hacken van de accounts te worden afgeperst. Hieronder de werkwijze van de hacker in het kort weergegeven.

Zogenaamde link naar Coronabesmet-gebied

De Snapchat-accounthouders werden verleid om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze in een coronabesmet-gebied zaten. Als er op die link werd geklikt, dan moest er opnieuw worden ingelogd met het Snapchat-account. Die link bleek dan een phishing-link te zijn, waardoor de hacker over het volledige account van het slachtoffer kon beschikken. Daarna volgde een vorm van sextortion. De hacker dreigde bijvoorbeeld privéfoto’s (al dan niet seksueel getint) te verspreiden op het internet of hij dreigde het Snapchataccount nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd (met geld of in bitcoins) of wanneer het slachtoffer geen naaktfoto van zichzelf zou sturen. In deze zaak hebben de bij de politie bekende slachtoffers voor zover bekend geen gehoor gegeven aan de eisen van de hacker. In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten.

Meer dan 20 slachtoffers

Op dit moment zijn er bij de politie meer dan 20 slachtoffers bekend. Al deze slachtoffers wonen in Noord-Holland. Bekend is dat sommige van hen zeer aangedaan zijn door deze vorm van criminaliteit. De recherche is tevreden met deze ontwikkeling in het onderzoek en werkt hard verder aan de zaak.

Doorzoeking in de woning

Woensdag heeft het Cybercrimeteam een doorzoeking gedaan in de woning van de verdachte in Vlaardingen, in bijzijn van een rechter-commissaris. Tijdens de doorzoeking werden diverse digitale gegevensdragers zoals telefoons, laptops en computers in beslaggenomen.

Adverteren op VlaardingenActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op VlaardingenActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Vlaardingen
04:57

18° C

Bewolkt

0.89 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief